De gemeente Roosendaal wil voorkomen dat natuurbegraven té populair wordt, waardoor de exploitatie van de algemene begraafplaats te duur of onmogelijk wordt. Dat laat wethouder Toine Theunis weten op vragen van Evelien van der Star-Deijkers (VLP) en Peter Raijmaekers (Roosendaalse Lijst).
Op een natuurbegraafplaats wordt geen grafsteen geplaatst. De graven zijn zichtbaar in de vorm van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld een houten schijf. “De kist en kleding zijn van natuurlijk materiaal zodat het snel door de natuur kan worden opgenomen. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, er is geen grafmonument en langdurig bekostigen van grafrechten is niet nodig.” De twee partijen willen dan ook weten of het natuurbegraven ook in Roosendaal gerealiseerd kan worden. “Zo ja, bent u bereid om bijvoorbeeld met Zegestede om tafel te gaan”, vroegen ze aan de wethouder.
Hij laat weten dat het onderwerp incidenteel ter sprake komt. “Voor natuurbegraven moet beschikbare natuur aanwezig zijn. De gemeente bezit geen terreinen die daarvoor geschikt zijn”, reageert Theunis. Volgens de wethouyder zou er mogelijk met Natuurmonumenten overeenstemming te bereiken kunnen zijn om een terrein daarvoor aan te wijzen. “En wellicht zijn er met Zegestede afspraken te maken over de uitvoering van het begraven en de administratie die daarbij hoort. Uiteraard is zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen belangrijk. Voorkomen moet worden dat natuurbegraven te populair wordt en daarmee de exploitatie van de algemene begraafplaats te duur of onmogelijk wordt.” Zegestede heeft volgens de wethouder ook zelf al eerder geventileerd over het onderwerp na te denken. “Wij staan open voor overleg”, besluit de wethouder.